Wat is weidemyopathie?

Wat is weidemyopathie?

Wat is atypische weidemyopathie?

Atypische weidemyopathie is een dodelijke ziekte bij paarden die wordt veroorzaakt door het toxine hypoglycine A. Het resulteert in een verstoring van het spiermetabolisme, die binnen slechts drie dagen fataal kan zijn.

Weidemyopathie wordt veroorzaakt wanneer paarden de zaden van bepaalde esdoornsoorten eten.

Jongere paarden en paarden die meer dan 12 uur per dag worden geweid, zijn vatbaarder voor deze ziekte, hoewel elk paard weidemyopathie kan krijgen.

Symptomen van seizoensgebonden graslandmyopathie

De symptomen van weidemyopathie vorderen zeer snel. In feite is de ziekte binnen 72 uur dodelijk als ze niet onmiddellijk wordt ontdekt en behandeld. De volgende symptomen komen het meest voor:

  • verzwakte spieren
  • apathie
  • vermoeidheid
  • verdonkerde slijmvliezen
  • trillen van de spieren
  • weigering om te bewegen
  • onvermogen om te gaan liggen (onvermogen om op te staan na het liggen)
  • snelle en onregelmatige hartslag
  • donker gekleurde urine
  • af en toe kokhalzen
  • moeite met ademhalen
  • luchtwegproblemen
  • instorten
  • coma

Oorzaken van atypische weidemyopathie bij paarden

Het toxine hypoglycine A wordt aangetroffen in de zaden van bepaalde esdoornzaden. Niet alle esdoornsoorten bevatten hypoglycine A, maar het is aangetroffen in de zaden van sycomoor en essenesdoorn.

Na consumptie wordt hypoglycine A omgezet in methyleencyclopropylazijnzuur (MCPA), wat de opname en het metabolisme van vetzuren verhindert. De spieren worden niet meer van voldoende energie voorzien en worden daarbij vernietigd. De spieren die nodig zijn om te staan en te ademen worden ook aangetast, en zelfs de hartspieren worden aangetast. Dit leidt tot toenemende zwakte, die zich ontwikkelt tot coma en uiteindelijk tot de dood.

Als je denkt dat je paard de zaden van een van deze bomen heeft opgegeten, ga dan onmiddellijk met je paard naar een dierenarts, ook als je nog geen symptomen heeft opgemerkt.

Behandeling van atypische weidemyopathie bij paarden

De behandeling van je paard hangt af van hoeveel zaden werden ingenomen en hoe lang geleden dat was. Als het paard slechts kleine hoeveelheden heeft gegeten en er zijn geen symptomen, dan zit er niets anders op dan het dier 12 - 24 uur te observeren. Als er nog geen symptomen zijn opgetreden, maar je weet dat je paard een groot aantal zaden heeft gegeten, zal de dierenarts je paard waarschijnlijk direct behandelen met infusies (elektrolyten en suikers), het toedienen van pijnstillers en het toedienen van vitamines en antioxidanten. De prognose hangt af van de ernst van de aandoening en wanneer deze wordt ontdekt. Zolang het paard nog kan staan, kan een volledige genezing worden bereikt.

Profylaxe

Het is duidelijk dat preventie de beste kans is. Zoek in het gebied rond de weide naar esdoorns en verwijder eventuele zaailingen. Het is het beste om het veilig te spelen. Het is beter een weide te sluiten of zelfs één keer een boom om te hakken dan één of meer paarden te verliezen.

Bij lage temperaturen is stalling (vooral 's nachts) goed en is krachtvoer, mineraalvoer en hooi van goede kwaliteit ook belangrijk. Als de velden dan worden begraasd, gaan de paarden niet kauwen op bladeren, bast of dood hout. Verwijder indien mogelijk altijd bladeren en bemest de paddocks met calciumcyanamide.

Het gevaar wordt ook verminderd als paarden niet meer dan zes uur per dag in de wei staan. Overigens treden de meeste gevallen van graslandmyopathie op in de lente tussen 1 maart en 31 mei, en in de herfst tussen 1 oktober en 31 december. Hier moet je dus extra voorzichtig zijn.

Belangrijk: Als je vermoedt dat je paard weidemyopathie heeft, moet je onmiddellijk veterinaire hulp inroepen.